Oферти за Хотели Варна

-50% Хотели Варна - Намаление на всички хотели в Варна.

Вила Вяра - Варна
ул. "Петър Попов" №207, Варна 
0894 0 ***
Виж номера
Цена от: 40 лв. Виж
1

Хотели Варна

Информация за Хотели Варна

Ва̀рна е град в североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро, и административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града по сведения на НСИ към 31.12.2015 г. се изчислява на 334 466 души, което поставя Варна на трето място по големина в България след София и Пловдив.[1] На територията му е разположено Адмиралтейството на Българската армия.

В древността градът носи името Одесос. Така е наричан от Теофан Одесополис, а при други автори се среща и като Улисополис. След VI век в историческите документи името Одесос изчезва. По времето на император Тиберий (14 – 27 г.) за кратко градът се е казвал Тибериополис. В изследванията си археологът Павел Георгиев[7] посочва, че съществува надпис от 557 г., в който след смъртта на своята съпруга Теодора император Юстиниан ѝ посветил град, който нарекъл Теодориада, намиращ се на северния бряг на Варненското езеро. При царуването пък на императрица Ирина в края на VIII век също за кратко е носил и нейното име – Иринополис.

Предполага се, че сегашното му име идва от старобългарското *варнъ – „черен, вран“.[8] Друга теория свързва името с думата „вар“, означаваща води и минерален извор.[9] Първото споменаване на името Варна е в летописите за настъплението на владетеля Аспарух и войските му, които "...дошли при т.нар. Варна, близо до Одесос..." и заселването на прабългарите по тези места, но не е ясно името се отнася за област, селище или за река. Теофан пише, че през 774 г. император Константин V се отправил по море на поход срещу прабългарите, но когато дошъл до Варна се уплашил и се върнал. К. Иречек смята, че това име е принадлежало не на стария град Одесос, а на местност в околността, към Провадийската река и Девненското езеро. Константин Порфироген пише, че Варна е река, същото е и мнението на А. Вретос. От друга страна през 765 г. Никифор съобщава, че кавханът на хан Умар бил убит от прислужниците си във Варна. Това убийство не би могло да стане в стария Одесос, тъй като се счита че все още е византийско владение. Може би Варна е някакво селище около Девненското езеро. Според братя Шкорпил тракийско селище с името Варнас е имало по брега на езерото, в района под „Джанавара“, където и днес се откриват множество археологични материали. Димитър Димитров пък смята, че Варна е било селище в западната част на днешния град, където има некрополи от времето на халколита. Братя Шкорпил търсят тракийския корен на името Варнас.[10] В началото на 20 век архимандрит Инокентий в своите изследвания споменава, че името Варна идва от хуно-аварската дума варош означаваща град. Кръстю Мирски пък предполага, че името идва от вар, варовик, имайки предвид, че „в Варна и околността ѝ земята и камъните са варовити...“

{* *}