0 коментара

Двудневен пакет за до шестима души в студио или апартамент, възможност за доплащане на Празничен куверт в механа "Банско" от Комплекс Гранд Монтана, Банско

Банско е най-посещавания български зимен курорт който предлага безброй различни и разнообразни развлечения за своите гости, както през зимата така и през останалите сезони от годината.

Банско е град, който внушава собствено минало и стил в архитектурата, историята и бита. Разхождайки се пеша из града може да посетите многобройните магазини за дрехи, сувенири и други, запазените ателиета-магазини на народните занаяти, множеството кафенета и традиционни ресторанти, дистокети и нощни клубове. Може да се насладите на красивата и неподправена архитектура и стил, които са се запазили и до днес, и са се пренесли върху всички новопостроени сгради. Къщата-музей на Никола Вапцаров е едно от най-посещаваните места, а оригиналните стенописи и дърворезби на Веленовата къща я правят интересен културен паметник. Задължително трябва да посетите църквата с часовниковата кула “Света Троица”, построена през 1835г. с невероятно красиви иконостаси от дърворезба и оригинални икони по цялата вътрешна част. Не е и за пренебрегване постоянната иконна изложба “Банска художествена школа”, която е уредена в най-старата и запазена сграда на Банско, наричана още Хилендарския метох, и в 6 изложбени зали може да проследите развитието на Банската иконописна школа от стенописи, в т.ч. и от Рилския манастир. Типичен образец на банската архитектура е родната къща на патриарха на новобългарското образование Неофит Рилски – Бенината къща. Разбира се интересно е да се видят и археологическите останки и антични крепости в местностите Старото градище и Юлен.

Може да се разходите из природния резерват “Юлен”, който заема площ от 3200ха, и в който са разработени над 30 маршрута за планинари,съществуват и места за скално катерене,а също така и да посетите защитените природни обекти : водопада “Бъндеришки скок”, скалното образувание “Сватбата”, пещерата “Бъндерица” или някои от Вековните дървета.

КоментариТвоят коментар: