София - Калотина - Пирот – София Отпътуване от София в 6:30 ч. по маршрут София - Калотина - Пирот. Пристигане в Пирот. Свободно време за разглеждане и дегустация на невероятните месни изкушения. Този вид колбас е произведен от най-висококачествени меса, смесени с пикантни подправки. Колбасицата се произвежда още от времето на Османската империя. За Пеглана колбасица се използват внимателно подбрани парчета от козе, овче и говеждо месо, без свинско. Пеглана колбасица трябва да се консумира гореща, за да може да се усети специфичният вкус на подправките. Температурата при производството на кобасицата трябва да бъде ниска (+ 5 градуса по Целзий ). Затова, най-добрият период за производство е от началото на ноември до края на декември. През периода на съхнене, колбасите на всеки два дни се пресоват, ето защо този вид наденица се нарича Пеглана кобасица (пресована, изгладена) и по този начин се оформя като подкова. |
Коментари |
---|